Postzegelgids (nieuw ! laatst aangepast april 2021)
stamp pages

GRATIS wereldwijde POSTZEGEL catalogus

Over Postzegelgids.be


's Werelds Mooste Hobby sinds 1840

Een postzegel is zoveel meer dan een stukje papier. Deze website biedt u een inkijk op de wereld van de filatelie.

Ikzelf verzamel al postzegels sinds dat ik kind was, nu als jonge grootvader wil ik graag mijn interesse in zegels delen met andere mensen, verzamelaar of niet.

Een grote misvatting van vele mensen is dat postzegels veel waard zijn.
Het kan --heel uitzonderlijk-- veel waard zijn, maar meestal niet.
Filatelie is doorgaans een tijdverdrijf van oudere mensen, en de kinderen of kleinkinderen kijken er dikwijls niet meer naar om. De gemiddelde leeftijd in een postzegelclub is doorgaans ver boven de 60, en serieuse verzamelaars missen meestal geen of bijna geen van de moeilijk te vinden zegels.
Steeds meer verzamelingen worden uit erfenissen aangeboden en steeds minder mensen hebben er nog interesse in om het te kopen, waardoor de marktprijzen fel zijn gedaald ten opzichte van vroeger.
Wat niet betekent dat sommige zegels echt nog wel heel waardevol zijn, maar bijvoorbeeld de ongebruikte Belgische zegels na 1958 kan u best gewoon nog op uw brieven plakken: als u ze te koop aanbiedt dan krijgt u doorgaans minder dan de helft van de plakprijs.
De meeste zegels hadden immers een oplage in de miljoenen waardoor ze nooit zeldzaam (lees duur) zullen worden.
Het is ook helemaal niet ongewoon om in veilingen slechts 5 tot 10% te krijgen van de zogezegde katalogusprijs. Uitzondering zijn de allerbeste en zeldzaamste zegels in perfecte staat die toch nog prijzen kunnen halen in de honderden euro. Probleem daar is zoals bij alles waar geld mee gemoeid is: er zijn soms meer vervalste dan echte exemplaren, vandaar dat er een tendens is om oude zegels op enveloppe of postkaart hoger te waarderen dan afgeweekt.
Het is een bewuste keuze om in deze site meestal niet verder in te gaan op de zogezegde waarde van de zegels, want waarde doet toch niets bij of af aan het plezier van de postzegels ?
Heeft u dus nog ergens oude postzegels liggen waar u niets meer mee doet, gooi ze dan zeker niet weg maar laat het me weten, ik kan u steeds een offerte of schatting maken, maar misschien plezanter is om zelf de verzameling voort te doen. Een postzegelverzameling geërfd waar niemand van de familie nog interesse in heeft: laat het me zeker weten !

Meer binnenkort.


Menu Menu

Table Setting

Nieuw systeem


1 simpel systeem wereldwijd

We gebruiken een eenvoudig systeem om alle zegels te ordenen zonder referentie naar een bepaalde catalogus. Probleem is immers dat elk land een eigen favoriete catalogus nummering heeft waardoor internationaal ruilen heel moeilijk is. En ruilen is nu juist het mooiste deel van onze hobby !

Postzegels ruilen


De echte hobbyist in postzegels verkiest te ruilen, niet altijd makkelijk maar wel veel plezanter dan gewoon kopen. Ikzelf verzamel gestempelde zegels: de zoektoch naar een mooi centraal proper stempeltje op de postzegel is veel fijner dan gewoon een postfrisse postzegel kopen in de winkel. Soms verzamel ik zelfs dezelfde zegel afgestempeld in zo veel mogelijk verschillende plaatsen.
Ik verzamel niet alleen België maar heel de wereld. Voor mijn vrienden verzamelaars heb ik een lijst van ruim 1700 Belgische zegels die ik aanbied om te ruilen.

Je kan deze eerste Belgische ruilpagina afdrukken, en aanduiden welke zegels je wenst (gestempeld). Als je handig bent met de computer, kan je misschien best op 50% afdrukken om papier te besparen, of je kan de beelden kopieren in een mail en wegvegen welke je niet wil..
Je kan alle zegels zenden uit onderstaande verlanglijstjes (of gelijkaardige waarde, wat je fair vindt) :
Want USA 1920   1930   1940   1950   1960   1970   1980   1990  
Mail me voor extra info als je wil. Of via whatsapp tekst op postzegels ruilen"

Aub onthou : ik verzamel enkel normaal gebruikte (gestempelde) zegels. Ik heb wel wat ongestempeld ook, dus als u liever postfris hebt, laat het dan zeker weten.

Contact


Dank op voorhand voor alle opbouwende opmerkingen, betere zegelbeelden, of suggesties om de kataloog nog beter te maken: contact via mail